gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Despre

gavagai

La început a fost cuvântul. Și cuvântul era "gavagai" și "gavagai" era cuvântul ales de Quine pentru a introduce in filosofie problema dublei indeterminari a traducerii (detalii).

Mai târziu a fost personajul. Și personajul era "Gavagai M'bo", și "Gavagai M'bo" era personajul pe care-l construisem pentru a condimenta o carte care-ar fi trebuit să se numească Noua revoluție științifică (vreo două-trei texte din ea au supraviețuit pe situl ăsta).

Apoi a fost fraza, și fraza era "Într-o dupa masă de sâmbătă, spre marea lui stupoare, Gavagai a fost ales Dumnezeul Nepalului." Era o după-masă de sâmbătă din vara anului 2006 (12 august). Am luat stiloul și o foaie albă și am scris fraza fără să-mi pot imagina ce avea să urmeze. După ce am scris-o, am început să mă gândesc la consecințe. Spre seară aveam structura unui roman.

Romanul nu a fost și nu va fi scris niciodată, însă proiectarea lui mi-a oferit ceva mai prețios: un Gavagai capabil să scrie propriile sale texte.

Un roman este un construct închis, fixat, prizonier în cochilia lui, și nu poate lăsa în urmă decât alterități discursive și dâra argintie a exegezei. O voce auctorială, pe de alta parte, este dinamică și vie, și liberă, deschisă prefacerilor, proteică. Un roman este o sferă parmenidiană, iar o voce auctorială – un paradox heracliteean.

În conștiința publică, Gavagai a fost – și probabil că va rămâne – Dumnezeul ales al Nepalului. Pentru mine este însă o voce pe care o rog frumos să-mi spună povești.

Despre Gavagai.ro

Acest site s-a născut pe 29 august 2006. Scopul său era să mă ajute să ofer niște texte și să primesc feedback.

Textele pe care le scriam nu erau înțelese întotdeauna e persoanele din anturajul meu. Bănuiesc că aveau mare dreptate atunci când nu le înțelegeau, obișnuiam să scriu niște chestii obositoare și pline de referințe criptice ori aluzii care nu însemnau nimic pentru alte persoane care nu aveau creierul meu. Lectura acelor producții trebuie că era un exercițiu tare frustrant. Luând nota de acest fapt întristător, si profitând de faptul că tocmai îmi fabricasem o nouă voce narativă, am găsit că e nimerit să-mi supun producțiile atenției unui public mai numeros.

Vreme de câțiva ani, gavagai.ro a funcționat ca blog. A fost un organism viu, înconjurat de o comunitate activă și serenă, care a știut ce să facă pentru a mă determina să explorez ungherele cele mai neașteptate ale vocii lui Gavagai. A fost o aventură deosebit de plăcută și regret că n-am avut puterea s-o urmez.

În prezent, gavagai.ro s-a resemnat să fie doar un muzeu. Încleștat în liniște, bântuit de ecouri, aseptic și acontextual.

Omul din umbră

După cum desigur nu știați, numele meu este Mijomir Mecu. Prietenii și cunoscuții îmi spun mio. V-aș spune câte ceva despre mine, dar mă tem că nu prea am ce. Lucrurile care-mi par demne de-a fi spuse ar fi lipsite de interes pentru voi, iar cele care v-ar interesa probabil că m-ar face să mă simt stânjenit.

gavagai.ro NU stochează cookies în browserul tău.

gavagai.ro NU stochează date personale care pot conduce la identificarea ta (nume, adrese email, numere de telefon, etc).

gavagai.ro NU folosește niciun serviciu extern care ți-ar putea monitoriza activitatea pe site (nici Google Analytics, nici fișiere servite de pe serverele altor entități, nici butoane social media).

Serverul web ține un jurnal cu toate cererile pe care le primește. În acest log sunt scrise date despre computerul/telefonul tău (adresa IP, browser-ul folosit) și despre activitatea ta pe site (modul în care ai ajuns aici, paginile pe care le accesezi, data accesării). Aceste informații sunt generice și nu pot fi legate în vreun fel de persoana ta. Datele stocate de server sunt confidențiale și nu vor fi înstrăinate unor terți – cu excepția situațiilor în care îmi sunt solicitate de autorități, iar solicitarea este însoțită de un mandat judecătoresc, sau a situațiilor în care mă adresez eu însumi autorităților, pentru a denunța utilizări inacceptabile ale acestui site.