gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Hipopotamul

Hipopotamul

Hipopotamul este un animal cu colți uriași și bot mare și știrb care adoră cartofii terciuiți și mentosanele. Îi place să se tăvălească-n noroi și, la nevoie, se ia la trântă cu crocodilii.

Viața hipopotamului este indescriptibilă. După cum i-o arată numele, este un cal acvatic. Observațiile de teren au arătat însă că se comportă ca un porc.

De dimineață, dobitocul își cască botul și începe să mugească. Ține ochii-nchiși și se preface că nu bagă de seamă că i-au intrat câteva păsărele-n gură; dac-ar fi conștient că e urmărit, s-ar simți obligat să le-nfulece, doar ca să-și merite epitetul de bestie, de care e foarte mândru; dar el preferă să pretindă că nu le vede, pentru că mama lui i-a zis să se spele pe dinți dimineață și seara, iar păsărelele sunt periuța lui de dinți.

După ce-și face toaleta (bălăcindu-se-n noroi), hipopotamul se duce la vânătoare de gunoaie plutitoare pe Nil. Apoi, ghiftuit, se-ntinde cu burta la soare (ajuta la digestie) și grohăie mulțumit. Digerând, se face seară. Când termină cu digeratul, se duce să defecheze, lucru pe care-l face cu ajutorul cozii sale scurte, ca o spatulă. Apoi se spală pe dinți și se culcă-n noroi.

Dușmanii hipopotamului sunt crocodilii și copiii. Pe crocodili îi urăște pentru că-i fură gunoaiele, iar pe copii din instinct. Cum are norocul să dea peste un copil, cum îl înfulecă. (Hipopotamul, la fel ca și porcul sau omul, este omnivorace.)

În natură, aceste animale se găsesc pe unde pot.

Tablou de Rubens (Nilpferdjagd), imagine de pe Wikipedia.