gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Pisicu și Duhul Sfânt

Pisicu și Duhul Sfânt

Sâmbăta trecută, de ziua mea, am fost vizitat de câțiva zei și dumnezei, veniți să bea ceai și să-mi aducă pulbere de stele și suflete. Adunarea era veselă și fără griji. Loki râdea cu gura până la urechi, ceaiul curgea în valuri, arhanghelul Gabriel cânta ceva foarte hot, cineva a pus de-un campionat de table turcești; pe scurt spus, atmosfera evoca o petrecere de burlaci din epoca victoriană.

Și-n toiul petrecerii se auziră trei bătăi în ușă. Pisicu o zbughi de lângă zaruri să deschidă, și-n câteva secunde în sala mare a Templului își făcură apariția Sfânta Treime. (Sfânta Treime vine mereu ceva mai târziu, ca vedetele, pentru că are mai mulți adepți.)
- Ho ho ho, râse iIsus, văd că vă distrați pe cinste.
- Cine bate? întrebă Dumnezeu-Tatăl înstăpânindu-se pe o ceașcă de ceai și îndreptându-se către masa de joc.
- Loki, se grăbi să răspundă Sfântul Francisc cu ochi sclipicioși.
- Ce să-i faci, zise Loki cu falsă modestie, dacă am zar din osul lui Dumnezeu…

Adunarea începu să hohotească. Și, după ce hohotele se stinseră, se auzi un foșnet care venea de pe șifonier. Erau aripile Duhului Sfânt. Iar Pisicu, dintr-un singur salt, l-a prins și și-a înfipt colții în ceafa lui. Și camera s-a umplut de grație. Și, înainte ca cineva să poată reacționa, Pisica a sărit și ea pe șifonier, să ia parte la festin. Oasele porumbelului trosneau, iar Pisicu și Pisica își mânjeau boticurile de har. Și peste lume s-a lăsat o tăcere adâncă.

Foștii cheflii se gândeau la ce conflict diplomatic o să izbucnească. Iar io mă gândeam deja să vestesc mobilizarea în Nepal și să pornim Gavagaiada anticreștină. Și tensiunea creștea pe măsură ce porumbelul se împuțina.

Și-n cele din urmă iIsus nu s-a mai putut abține și-a izbucnit. Și râdea așa de tare, că ne-am gândit că poate-o fi înnebunit de durere. Și, colac peste pupăză, s-a pornit și Dumnezeu-Tatăl să hohotească. Și, din hohotele celor doi, s-a născut un porumbel cu cioc de smarald. Și-a fâlfâit din aripi și s-a așezat pe umărul Afroditei. Iar chefliii au răsuflat ușurați și s-au întors la masa de joc.

Pictură de Rafael (Adunarea zeilor), fotografie de pe Wikipedia.