gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Pariul lui Gavagai

Pariul lui Gavagai

În textul acesta vă voi prezenta un argument irefutabil pentru care este preferabil să alegi magia neagră în locul celei albe.

Magia este suma procedeelor prin care constrângem realitatea să se modifice. Din punctul de vedere al forțelor la care apelează magicianul sau vrăjitoarea în scopul modificării realității, magia se împarte în: albă și neagră. Magia albă face apel la forțele bisericești (Dumnezeu, sfinții), iar magia neagră la cele demonice (Diavolul și prietenii săi).

În practica magică, se consideră că magia neagră este mai puternică; cu toate acestea, persoanele din industrie o practică cu precădere pe cea albă, de frica pedepsei divine.

Acum fiți atenți că vine demonstrația.

Să presupunem că aș fi om. Și că, peste noapte, mă decid să mă fac vrăjitor. Decizând astfel, trebuie neapărat să optez pentru una dintre cele două forme. Primul impuls va fi probabil să aleg magia albă, ca să n-ajung în Iad. Dar se-ntâmplă ca mie să nu-mi placă să mă iau după primul impuls. Prin urmare, aș începe să gândesc: Dacă sunt om, gândesc, înseamnă că sunt predispus unei game foarte largi de păcate. Deci oricât de albă ar fi magia pe care aș practica-o, porțile Iadului îmi sunt larg deschise. Și, odată ajuns în Iad, Diavolul nu va scăpa nicio ocazie de a se răzbuna că n-am ales forma de magie pe care mi-o propunea el. Este deci preferabil să aleg magia neagră, care este mai puternică și mă va ajuta să mă împrietenesc cu Diavolul, de care oricum n-am cum să scap.

Raționamentul de mai sus se numește „pariul lui Gavagai” și este mult mai profitabil decât cel al lui Pascal.

Pânză de Caravaggio (Trișorii), fotografie de pe Wikipedia.