gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Deliruri academice

John DOE, Mes psychoses, Paris, Editions Paraplégiques, 1998. Memorii.

Deliruri academice

Chinuit încă din copilărie de diverse complexe datorate numelui său, John Doe se izolează, se gândește să se călugărească și urcă adesea în mansarda casei sale, unde se găseau câteva cărți primite moștenire. Remarcat de profesorul de gimnastică și igienă, tânărul Doe este sfătuit să se dedice complet studiului.

Așa se face că-l regăsim la Duke University, inhalând sporii ciupercilor care acoperă papirii bogatei colecții a bibliotecii universității.

La sfârșitul studiilor, Doe își face intrarea în mecanismul social. Terifiat de stupiditatea americană, capătă o nevroză și se plimbă gol-pușcă prin Central Park. John Doe este trimis la închisoare pentru 5 ani.

Zidurile mohorâte ale închisorii constituie decorul ideal pentru ca Doe să fie atins de mai multe psihoze. Pentru a se trata, urmează cursurile de psihologie prin corespondență propuse de Adirondack College. Scrie. Dându-și seama că manifestă forme variate de delir paranoid, se hotărăște să părăsească Statele Unite pentru totdeauna. E ceea ce face în 1996, când este eliberat. Actualmente trăiește în Franța, la Kremlin-Bicêtre.

Fotografie de geinography