gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Rețeta telenovelelor

Rețeta telenovelelor

Se ia una familie bogată, care locuiește adunată într-o casă mare, dimpreună cu servitorii (menajere, bucătăreasa căsătorită cu grădinarul). Servitorii, la fel ca și o parte din membrii familiei, sunt buni; restul sunt răi. Se mai ia una bucată familie săracă, locuind adunată într-o cocioabă (sau într-un apartament mizer). Familia săracă conține o fată blondă sau șatenă, cu ochii blânzi și bovini, credincioasă, cuminte și neinteresantă. Opțional, poate conține și o fată blondă sau brunetă, nostimă, rea, picantă, machiată cu sau fără gust și care e mereu dispusă să sacrifice adevărata iubire pe altarul bunăstării materiale.

Familia săracă și familia bogată au destinele unite de-o poveste veche și-ncurcată, dar asta n-o știu decât două mătuși bătrâne, câte una de familie.

Un băiat din familia bogată pune ochii la discotecă pe fata săracă interesantă, dar e dezamăgit. Atâta pagubă, gândește scenaristul, care-l face pe băiatul bogat să aibă o revelație patriarhală care-l determină să renunțe la desfrâu, s-o apuce pe calea bisericii și să se îndrăgostească de fata cu ochi bovini. Văzând una ca asta, cele două mătuși bătrâne iau foc și-ncearcă să-i despartă pe cei doi înainte ca fata cea cuminte să-și mărească excesiv circumferința abdominală. Sarcina lor e cu atât mai dificilă cu cât nici nu vor să dea pe față vechea și urâta istorie de familie.

Între timp, familia săracă sărăcește și mai tare, o parte din familia bogată scapătă, iar cealaltă parte se-mbogățește și mai mult, vânzând produse bananiere precum cafeaua verde.

Băiatul bogat și fata credincioasă își fac jurăminte de amor și se bucura de surâsurile binevoitoare și complice ale servitorilor; par de pe altă lume și râd de mătușile lor, pe care le cred nebune sau cel puțin senile. Din una-ntr-alta, ajung în fața altarului.

Un popă înțelept vorbește jumătate de episod despre familie și valorile ei. Când să-i cunune, lovitură de teatru: mătușile rup tăcerea. Aflăm ca cei doi sunt frați. Temându-se că vor face copii cu păr pe față și cu coadă, cei doi decid să se despartă. Suferă și se resemnează cu greu. Sora cea rea, nostimă și vitregă a fetei cu ochi blânzi și bovini exultă. La fel și fata bogată și depravată care-l pândise-n așteptare (activă și asiduă) pe băiatul bogat. Dar scenaristul nu stă cu mâinile-n sân și le face pe-amândouă să-și lingă botul boit de partida visată: fata cea rea și săracă ajunge să se mărite c-un golan care-o bate, iar fata cea rea și bogată dă-n darul beției, de ciudă ca alesul ei o respinge prin mijlocirea unor cuvinte dure, alese atent și articulate într-un discurs despre înfumurare, avariție și desfrâu.

Pe la episodul două sute și ceva fata săracă cu ochi blânzi și bovini se mută în casa familiei bogate. Începe să-și ajute familia săracă cu bani de facturi, iar partea rea a familie bogate începe sa clevetească. Ei însă nici că-i pasă. Ba mai mult, începe să-i ajute și pe vecinii și pe prietenii de familie ai familiei sărace, cu asentimentul actualului său frate și fostului șau iubit.

Tot la capitolul asentiment se remarcă și-un verișor de-al doilea, care locuiește în casa familiei bogate din motive obscure. Din vorbă-n vorbă, intre fată și verișor apar scântei. Cei doi flirtează; se-ascund în ungherele-ntunecate ale casei și se pupă; servitorii șușotesc cu complicitate și veselie; mătușile sunt încântate. Fratele fetei, în schimb, e nefericit, având greutăți la birou. Prețul cafelei scade. Dușmanii familiei practică prețuri de dumping, în decizia comună de a-l ruina. Nu e foarte clar de ce vor să-l ruineze, dar se sugerează că din invidie și din cauza fetei bogate, depravate și abandonate. Băiatul bogat își pierde prietenii, câte doi-câte doi, unii uciși de femei ușoare plătite de dușmani, alții pierduți pur și simplu, pentru că nu erau adevărați prieteni.

Disperat, fratele fetei cu ochi blânzi și bovini decide să nu se mai gândească la afaceri și se dedică operelor de caritate întreprinse de sora lui. Cu acest prilej cunoaște o fată săracă și curată, prietenă din copilărie cu sora lui. Fata îi pică cu tronc, iar el simte din nou că zboară.

Estimp vin alegerile. Un unchi colonel ajunge ministrul apărării. Îndată confirmat în funcție, ministrul încheie un contract cu nepotul său, pentru aprovizionarea cazărmilor cu cafea verde. Afacerea familiei este salvată, iar dușmanii familiei mor unul câte unul, de inimă rea. Totul se sărbătorește cu o nuntă dublă, în grădina casei familiei bogate. Bogații și săracii fraternizează. Nou discurs al preotului înțelept despre sărăcie, bogăție, caritate și familie. Sfârșit.

Fotografie de Robin Nystrom.