gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Pisicu și comportamentele sale

Pisicu manifestă următoarele comportamente:

Pisicu și comportamentele sale

1. Comportamentul când doarme
Când doarme, Pisicu stă liniștit, ghemuit sau întins, și uiți adesea că mai există pe lume. Pisicu manifestă acest comportament mai ales când sunt eu plecat de-acasă. Sau noaptea-târziu, când am de scris (ca acum), de mi se face și mie somn.

2. Comportamentul când doarme și visează
Când doarme și visează, Pisicu mișcă din mustăți, își strânge ochii, face diverse mutre, își scoate ghearele, are erecție și mișcă din mâini de parcă ar vrea sa prindă fluturi de noapte. Apoi oftează, se-ntoarce pe partea cealaltă și doarme fără să viseze (vezi 1.), până când fac imprudența să provoc vreun zgomot suspect, în măsură să-i atragă atenția și să-l trezească.

3. Comportamentul când se trezește
Când se trezește, Pisicu începe prin a se uita nelămurit în jur, continuă prin a căsca (cu gura larg deschisă și cu ochii întredeschiși) și sfârșește prin a se întinde. Când se întinde, Pisicu își întinde de fapt doar mâinile, picioarele și coada; spre deosebire de mine, Pisicu nu își întinde și coloana, ci o face ca o seceră. După ce face toate astea, miaună anunțând că s-a trezit.

4. Comportamentul când îi e foame
Când îi e foame, Pisicu ridică coada, miaună, toarce, îmi sare-n brațe și se freacă de cele mai la-ndemână părți ale corpului meu. Toate astea îi iau cam două minute. Apoi, fără veste, pleacă mieunând, torcând și cu coada ridicată spre castronașele lui și pare a uita de mine.

5. Comportamentul când mănâncă
Înainte de a mânca, Pisicu se duce bănuitor spre castronașe. Începe să amușine de parcă s-ar afla pentru prima dată în prezența mâncării. Apoi își începe masa. Începe invariabil prin a mânca mâncare pentru pisici uscată. Apoi bea un pic de lapte. Îl bea astfel: îl miroase și se apleacă să bea, dar nu-și dă seama unde se află suprafața lichidului și tresare la contactul brusc cu el. După care lipăie fericit. Apoi se duce lângă frigider, se întoarce cu spatele la el și cu fața la mine, se uită în ochii mei și miaună. E semnul care-mi spune că vrea să-i dau șuncă de Praga. Pisicu se uită atent la bucățile de șuncă. Le miroase. O alege pe una dintre ele, o linge și începe să muște din ea, cu capul într-o parte. Când ajunge la a treia bucată, începe sa se joace cu ea, de parcă ar fi un șoarece pe jumătate mort de spaimă.

6. Comportamentul când miroase scrumiera
Când vede scrumiera, Pisicu nu se poate abține să n-o miroasă. (Într-adevăr, scrumiera seamănă cu castronașele lui.) Când o miroase, își apropie nasul de ea și inhalează. Apoi pufnește moderat și pleacă cu coada pe sus.

7. Comportamentul când miroase alcool
Când am lângă mine un pahar cu whisky (și nu cu țuică de căpșuni, cum m-a mințit Iuli că-mi aduce), Pisicu e tare curios să miroasă ce e-n pahar. Se-apropie vesel de pahar, dar, când centrii lui olfactivi îl informează că vaporii de alcool au intrat în contact cu mucoasa nazală, începe să pufnească tare, se scutură și fuge. Și nu se mai apropie de pahar până seara următoare.

8. Comportamentul când face pipi
Când face pipi, Pisicu se duce întotdeauna la litieră. Intră în ea și se-nvârte de trei ori în jurul cozii, mirosind nisipul. Apoi sapă cu mâinile o gaură mică în locul ales, se-ntoarce și face pipi fix în gaură. După care începe să acopere gaura. Pisicu crede întotdeauna că gaura e mai mare decât e de fapt și vrea să se asigure că a acoperit-o bine, drept pentru care proiectează multe grăunțe de nisip afară din litieră (după 16 observații, am constatat că proiectează în medie 58 de grăunțe).

9. Comportamentul când face altceva
Când face altceva (ce-a-ngropat pisica), Pisicu-ncepe prin a trage un pârț. Apoi se duce la litieră și face ce face când face pipi. Numai că de data asta crede că groapa pe care trebuie s-o acopere e un crater, drept pentru care dă isteric cu mâinile prin nisip. De data asta, număru grăunțelor de nisip proiectate afară din litieră e mult mai mare.

10. Comportamentul când se spală
Când se spală, Pisicu scoate limba (care e foarte aspră) și și-o trece cu o insistență furioasă pe toată suprafața blănii, adoptând cele mai imposibile poziții. Pe față și pe după urechi se spală cu ajutorul mâinilor. (NB E lăudabil că Pisicu se spală cu atâta insistență. Pisicu Liviei nu se spală deloc.)

11. Comportamentul când mă duc la baie
Când mă duc la baie, Pisicu vine după mine, îmi sare-n brațe și începe să toarcă. Mi-e foarte greu sa-l conving să se dea jos. De regulă reușesc abia după ce îi arăt chiuveta.

12. Comportamentul când se urcă pe chiuvetă
Când se urcă pe chiuvetă, Pisicu dă două ture pe marginea ei. Apoi bagă mâna în gaura de siguranță. Văzând că nu găsește nimic, se plictisește și se culcă pe fundul chiuvetei. Mi-e foarte greu să-l scot de-acolo.

13. Comportamentul când m-aplec
Când m-aplec, Pisicu-mi sare-n spate pe nepusă masă și începe să toarcă, mângâindu-se de parul meu.

14. Comportamentul când vine cineva-n vizită
Când vine cineva-n vizită, Pisicu nu știe ce să facă. Că pe noi nu ne vizitează nimeni.

15. Comportamentul când vede porumbei
Când vede porumbei, Pisicu îi vede prin fereastra de la hol. Se duce tiptil spre fereastră, sare și se oprește chiar când e pe punctul de a da cu nasu-n geam. Apoi își lipește nasul de geam și tare s-ar mai duce după porumbei, dar io nu-l las, ca să nu cadă prin luminatorul vecinei de dedesubt, care are o cățea-lup.

16. Comportamentul când vin de la birou
Când vin de la birou, Pisicu este sau nu este. Când nu este, este pe acoperiș, și io mă sperii de fiecare dată crezând că a căzut și l-a prins cățeaua-lup a vecinei de dedesubt sau Pisica cu Clopoțel. Când ma sperii ca prostu, mă duc în pod, deschid geamul și-l chem, iar el vine mieunând vesel. Când este, Pisicu vine lângă ușă, așteaptă să o deschid și-apoi începe să se frece de picioarele mele. După care începe să miaune, cerând să-i dau de mâncare, chit că are încă în castronașe. După ce mănâncă (pro forma), vine pe canapea, se lipește de mine și începe să toarcă.

17. Comportamentul când prindem fluturi de noapte
Când e noapte și-avem norocul să ne intre în casă un fluture, Pisicu e foarte fericit (spre deosebire de Andra, care țipă și fuge închizând în urmă ușa camerei). Fericit fiind, Pisicu începe să sară după fluture. Dar fluturele zboară pe sus, pe lângă bec, atras de frecvența curentului prin fir, care e aceeași cu a sunetelor de împerechere emise de femelele-fluturi de noapte. În momentele-alea nu mă lasă inima să nu-l ajut, așa că încep să dau bezmetic din mâini, sperând să lovesc fluturele de noapte. Pisicu se uită la mine cu o uimire condescendentă. Dar fluturii de noapte sunt proști: atunci când zboară în jurul becului urmează mereu aceeași traiectorie (circulară sau în spirală), așa că mi-e relativ ușor sa-i ard o palmă fluturelui care ne-a intrat în casă. Fluturele cade amețit, spre marea bucurie a lu Pisicu, care-l prinde dintr-un salt. După care se joacă cu el. Când fluturele-și revine și-și reia zborul, Pisicu face un salt incredibil (prin aceea că-și schimbă traiectoria cu ajutoru cozii, își întinde mâinile în direcții diferite și aterizează în picioare după o rotație de 360 de grade în juru axei sale); însă, de regulă, fluturele-i scapă printre degete. După ce-i scapă printre degete reîncepem jocul și-o ținem tot așa până când Pisicu se plictisește și omoară fluturele. (Andra se supără întotdeauna când omorâm fluturi. Zice să-i prindem și să le dăm drumu-afară pe geam. Dar noi nici nu vrem s-auzim de-așa ceva.)

18. Comportamentul când se joacă cu ghemotoace de staniol sau cu mingiuțe
Când se joacă cu ghemotoace de staniol sau cu mingiuțe, Pisicu e tare bucuros. Lovește ghemotocul sau mingiuța cu mâna și îl/o lasă să se rostogolească pe covor. Când ghemotocul/mingiuța se oprește, Pisicu își lipește burta de podea, dă de câteva ori din fund la dreapta și la stânga și sare prinzând-ulo. Pornind de la observarea acestui joc, am dedus că Pisicu (spre deosebire de Ivan Ivanovici), posedă facultatea imaginației. Lucrurile stau așa: Pisicu ia ghemotocul sau mingiuța-n mână și-l/o aruncă-n aer, imaginându-și că e un fluture de noapte pe care-l prinde din zbor; sau rostogolește ghemotocul sau mingiuța până la marginea covorului și îl/o împinge sub covor, imaginându-și că e un animal care vrea să-i scape. Când ghemotocul sau mingiuța ajunge într-un impas (de pildă într-un colț de cameră sau între firele de cere ne împiedicăm cu toții), Pisicu îl/o ia în gură, îl/o duce într-o zonă mai liberă și își continuă jocul.

19. Comportamentul când interacționează cu alte pisici
Pisicu preferă să nu interacționeze cu alte pisici. Când a interacționat cu Pisica cu Clopoțel, care venea în vizită uneori, s-a speriat foarte tare.

20. Comportamentul când scriu
Io, când scriu, nu scriu precum contemporanii mei, anume cu degetele pe taste, ci cu stiloul pe hârtie. Când scriu, Pisicu începe prin a sări după stilou. Apoi, după ce pun stiloul jos, se culcă pe-o parte și-ncepe să se joace cu el. După care-și bagă mâinile sub teancul de foi pe care-l am în față. Negăsind nimic, se plictisește și se culcă pe foaia pe care scrisesem. Se uită-n ochii mei și se-ntinde. Începe să toarcă. În timp ce toarce, își pune mâinile pe fața mea și mi se joacă în barbă.

21. Comportamentul când bea apă
Când bea apă, Pisicu face ca atunci când bea lapte.

22. Comportamentul când se joacă cu Șoricelu
Când se joacă cu Șoricelu, Pisicu face cam aceleași lucruri ca atunci când se joacă cu ghemotoace de staniol sau cu mingiuțe. Numai că pe Șoricelu îl prinde adesea de coadă.

23. Comportamentul când aude câini lătrând
Când aude câini lătrând, Pisicu ciulește urechile lui mari, se neliniștește, se uită speriat spre geam și îmi sare în brațe, Apoi se culcă și începe să toarcă.

24. Comportamentul când e obscen
Pisicu nu e niciodată obscen.

25. Comportamentul când mănâncă dulciuri
Când mănâncă dulciuri, Pisicu e tare fericit. Asta pentru că e mort după dulciuri. Mănâncă nu numai ciocolată, ci chiar și dulceață de cireșe amare. Îi plac în mod deosebit bomboanele Mozart, pentru că poate să se și joace cu ele, fiind rotunde și în staniol.

26. Comportamentul când se uită la sticla cu apă minerală
Când se uită la sticla cu apă minerală, Pisicu e fascinat. După ce dărâmă sticla, stă câte o oră și privește cum ies bulele de dioxid de carbon la suprafața lichidului. Când nu mai ies bule, știe să lovească sticla. Din asta se deduce nu numai că e inteligent, ci și că are o răbdare de pitbull.

27. Comportamentul când își suge degetul
Pisicu, spre deosebire de alte pisici, știe să-și sugă degetul. De fapt nu degetul, ci antebrațul. Se ghemuiește lângă mine, începe să toarcă și își înfundă botu-n antebraț, mișcând din fălci. Cu siguranță că își imaginează că suge țâța mă-sii. Când își imaginează asta, are erecție.

28. Comportamentul când îl apucă nebunia de noapte
Ca orice pisică, Pisicu se complace uneori să se lase apucat de nebunia de noapte. Din fericire nebunia de noapte îl apuca dimineața la 9. În clipele-alea începe să alerge de nebun prin casă și să lovească tot ce prinde. Ochii i se acoperă cu o peliculă fosforescentă, de ți se face și frică de el.

29. Comportamentul când mă atacă crezându-mă prada lui
Când mă atacă crezându-mă prada lui, Pisicu îmi prinde mâna sau piciorul (dar fără să-și scoată ghearele) și mă mușcă (dar foarte încet). Mai trist e când mă crede prada lui și sunt învelit, că nu știe că io sunt prada lui.

30. Comportamentul când cânt la chitară
Io, când cânt la chitară, cânt numai blues. Pisicu, care nu înțelege legătura dintre sunete și mișcările mâinilor, începe prin a-mi prinde degetele. Apoi, văzându-se reflectat pe suprafața lucioasă a chitarei, crede că interacționează cu o altă pisică și începe să lovească chitara. În cele din urmă sare după mustățile corzilor.

31. Comportamentul când mă iubește
Când mă iubește, Pisicu stă lângă mine, foarte aproape de fața mea, și se uită în ochii mei și e plin de iubire.

Fotografie de Andra