gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Ultima cruciadă

Ultima cruciadă

După cum probabil bănuiți, ultima cruciadă nu a avut loc atunci când ați învățat din manualul de istorie; ultima cruciadă s-a petrecut de fapt în anii 20 ai secolului 20, în comuna Cristian, județul Brașov.

În anii 20 ai secolului 20, în comuna Cristian trăia un învățător cam nebun, care-și îndoctrina elevii cu fel și fel de credințe. După unele surse, pomenitul învățător (al cărui nume prefer să nu-l dau în vileag, că mai are nepoți în viață), era și bețiv. Și cam rău.

Și într-o noapte de decembrie, prin preajma crăciunului, învățătorul avu o revelație.

Se făcea că se întorcea de la Brașov și că era supărat de ce-a ajuns creștinismul în zilele noastre (adică ale lui); și, cum mergea el așa amețit de gânduri, a auzit o voce:
- Bună seara, Simion Petrescu.
- Bună seara, răspunse învățătorul uitându-se speriat în jur.
- Nu te speria… Sunt o voce divină… Glăsuiesc ca să-ți transmit un mesaj.
- Aaaascult, îngăimă învățătorul cu mâinile tremurânde.
- Trebuie să pornești o cruciadă, glăsui vocea. Caută-i pe păgâni. Sunt mai aproape decât crezi.
Și, după ce glăsui astfel, vocea plecă. Sau, dacă n-a plecat, a tăcut.

Învățătorul se trezi la viață. Mergea cu pas alert și simțea cum i se ridică părul de pe șira spinării. Și, cu cât părul de șira spinării îi era mai tare și mai ridicat, cu atât gândurile-i alergau mai repede-n cerc.

Păgâni, își zicea singur în cap. Sunt înconjurat de păgâni, sunt peste tot. Păgâni… Dar cum aș putea să-i recunosc? Păgâni… Ei sunt pricina tuturor suferințelor noastre. Până să vină păgânii, eram cu toții creștini. Și ne mergea bine. Nu. S-o iau altfel… Cine sunt creștinii? Creștinii nu sunt păgâni. Păgâni… Creștinii sunt botezați. Deci păgânii sunt nebotezați…

Și, gândind el așa, ajunse acasă și se prăbuși adormit. Și, când s-a trezit, s-a pus pe omorât copii nebotezați. Și, după ce-a ucis atâția păgâni câți a putut, a fost prins și condamnat la moarte.

Pănză de Francesco Hayez și fotografie de marsmettnn tallahassee