gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Povestea celor cinci boabe de fasole

Povestea celor cinci boabe de fasole

Au fost odată ca niciodată cinci boabe de fasole. Și boabele erau frați, că se născuseră-n aceeași păstaie. Și erau de nedespărțit. Și unde era unul, erau și ăilalți patru.

Și într-o zi, când cele cinci boabe de fasole se duseseră-n cafenea ca să bea bere, s-au întâlnit cu un vrăjitor.

- Tiii, își zise vrăjitorul în barba lui lungă, albă și murdară, ia te uită, cinci boabe de fasole. Poate-o să am vreodată nevoie de ele.
Și, cu mâna lui bătrână și slabă și hrăpăreață – am numit aici mâna lui stângă – vrăjitorul a înhățat cele cinci boabe de fasole și le-a băgat într-un pliu al mantiei lui albastre cu steluțe aurii. Și după aia a băut și berile boabelor. Dar când a dat să iasă pe ușa cafenelei și-a lovit pălăria de toc, că era cam amețit, iar pălăria înaltă și ascuțită; și pălăria i-a căzut din cap și toată lumea a-nceput să râdă, că e de râs să vezi un vrăjitor cu barbă lungă și albă și murdară în partea de jos a capului și chel în partea de sus a aceluiași cap. Și boabele de fasole s-au simțit un pic răzbunate și-au chicotit vesele.

Ajuns acasă, vrăjitorul a băgat mâna dreaptă în adâncul pântecelui pliului ființei mantiei sale de vrăjitor și a scos cele cinci boabe de fasole și le-a aruncat într-un borcan cu apă sărată și cu căluț de mare, ca să le pregătească, chipurile.

Dar peste noapte s-a întâmplat ceva neașteptat. Vrăjitorul s-a pus în pat să doarmă și-a adormit, dar, cum seara mâncase niște fasole bătută cu usturoi și cu ceapă prăjită pe deasupra, a avut un vis urat. Iar visul, din pricina usturoiului, a fost atât de urât, că vrăjitorul nu s-a mai putut trezi și nici respira, și-a murit sufocat în somn.

Și, fiind (fost) un vrăjitor foarte bătrân și foarte rău, vrăjitorul avusese grijă să-și omoare toate rudele și toți prietenii. Și n-a mai avut cine să-i moștenească posesiunile lumești. Și nici măcar cadavrul n-a mai fost cineva care să i-l moștenească, și-a rămas să putrezească-n patul în care murise.

Estimp, boabele de fasole și căluțul de mare stăteau cuminte în borcanul lor cu apă, praf și microorganisme. Și într-o zi unui bob de fasole îi crescu un corn în frunte, spre hazul fraților săi, care l-au poreclit pe dată "Rinoceru". Dar, în timp ce râdeau de el, le-a crescut și lor câte un corn în frunte. Și-apoi coarnele s-au transformat în vrejuri și l-au mâncat pe căluțul de mare și s-au întins până la cadavrul putrid al vrăjitorului și-au prins rădăcini și-au crescut până la cer. Și-un om pe nume Jakob, căruia-i plăcea mirosul de carne putrezită, s-a înstăpânit peste casa vrăjitorului și s-a urcat în cer pe cele cinci vrejuri îngemănate (de fapt nu erau îngemănate, dar nu știu să zic cuvântul cum erau de fapt, că nici întrețesute nu erau) și, de-atunci și pân-acum, n-a mai pomenit nimeni de el.

Imagine de Shane Gorski.