gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Măsura eternității

J. Chalon, O dragoste eternă de trei săptămâni, Paris, Livres de Moche, 1976

Măsura eternității

Chalon mai este cunoscut și ca autor al dării de seamă O tânără de șaizeci de ani, o sensibilă descriere a bunicii sale. Avem deci de-a face cu un ins al cărui gust pentru paradox este greu de trecut cu vederea.

În adolescență, Chalon era ochelarist și-și dorea să fie mecanic. Stătea toată ziua în garajul tatălui său, cu nasul în unsoare, și se temea să întâlnească oameni. Și, cum fetele sunt oameni, se temea să se întâlnească și cu fete. Situația o cam îngrijora pe mama lui Chalon (care era brodăreasă), pentru că ea știa sigur din experiență că un tânăr trebuie să alerge după fuste. Dar tânărul pe care-l avea la ușă nici s-audă de-așa ceva, mai ales că avea și acnee (de la unsoare, după cum se apăra el în van). Tânărul Chalon pur și simplu se temea de dragoste.

În vara în care tânărul Chalon urma să împlinească 26 de ani, mama lui n-a mai răbdat să-l audă cum bate cu ciocanul speriind-o și făcând-o să se-nțepe-n deget, așa că l-a trimis la mama ei la țară, în Occitania. La țară, Chalon n-a mai găsit nicio mașină de uns și a căzut într-o cenușie depresie. Rămânea ceasuri întregi sub un migdal, cu mâinile inerte și cu buza de jos atârnândă, și părea că se sufocă. Bunica îl vedea că se topește pe zi ce trece și se gândea în capul ei bătrân că e îndrăgostit și tânjește după iubita lui. Bunica, fiind bătrână, s-a gândit că cui pe cui se scoate. Și s-a dus repede-n sat ca să vorbească cu Julie.

Julie era o tânără foarte frumoasă, iar bunica lui Chalon tocmai pe asta miza. Dar Julie mai era și ceea ce s-ar putea numi, foarte eufemistic, o femeie de moravuri foarte ușoare. Așa că nu e de mirare că Julie a acceptat să îl seducă pe Chalon, în schimbul a trei cofraje de ouă și a unei butelci cu ulei de măsline. Fără să știe de târgul bunicii, și slăbit fiind de lipsa obiectelor viciului său mecanic, Chalon s-a îndrăgostit nebunește de Julie. Dragostea celor doi a durat trei săptămâni și a fost, ne asigură autorul, fructuoasă și fericită. Dar, după trei săptămâni, Julie îl părăsește pe Chalon pentru a se mărita cu logodnicul ei, un croitor din Cette.

Chalon a simțit că timpul se termină. Și s-a gândit că, atunci când timpul se termină, începe eternitatea. Iar pentru el eternitatea a însemnat o dragoste de trei săptămâni.

Imagine de Cornelia Kopp.