gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Câte ceva despre Uniunea Sovietică

M. Monod, Două sau trei lucruri pe care le știu despre Uniunea Sovietică, Paris, Plon, 1972

Câte ceva despre Uniunea Sovietică

În această carte, M. Monod povestește cum a ajuns el să audă câte ceva despre Uniunea Sovietică de la un marinar gruzin, într-o cafenea din Le Havre.

Drama lui M. Monod era că se trezea mereu invitat la petreceri de biologi, el neavând nici în clin nici în tighele cu biologia. Dacă nu știți, clinul este o bucată de stofă care se pune la sacou, de sub guler și coborând pe piept. Monod nu știa asta, nefiind nici croitor. Până să scrie această carte, Monod fusese funcționar la poștă.

Munca solicitantă de la poșta și nesfârșitul șir de interminabile petreceri de biologi la care Monod era invitat și se simțea obligat să se ducă l-au epuizat pe nevinovatul funcționar, determinându-l să ceară un concediu de două săptămâni (primul în trei ani, după cum ține să ne informeze autorul, care – în ciuda noului statut de scriitor și a faimei dobândite – pare a-și păstra metehnele conțopiste).

În prima zi de concediu, Monod s-a urcat în tren și dus a fost; și nu s-a oprit decât în Normandia, într-un han. Și-a petrecut primele zile de concediu mâncând brânză și bând vin. Dar, după o săptămână de atare stil de viață, funcționarul simțea că se topește de plictiseală și-ar fi dat oricât să fie din nou în spatele ghișeului său. De fapt n-ar fi dat chiar oricât, ci mai puțin decât costa biletul de tren înapoi. De alt fapt, banii pe care i-ar fi dat i-au ajuns numai pentru un bilet către Le Havre, iar Monod a plătit și s-a urcat în tren. Și, când s-a dat jos, a respirat ușurat aerul poluat și-a ascultat zgomotul orașului și s-a dus drept într-o cafenea. Și cafeneaua era în port, și-n cafenea era un marinar gruzin care i-a spus două sau trei lucruri despre Uniunea Sovietică, dar Monod s-a îmbătat, c-a vrut să bea cot la cot cu marinarul, și n-ar mai fi știut să reproducă cele două sau trei lucruri nici dacă l-ai fi picat cu ceară.

Cartea lui Monod a fost premiată de clubul cititorilor din Rennes.

Fotografie de Jorge Láscar.