Mitul omului
Roger Caillois, Mitul omului, București, Eitura 13, 2008

Cartea lui Roger Caillois este o ucronie, adică acțiunea ei este plasată într-un timp care nu există. Încă.
Roger Caillois își imaginează că oamenii-au făcut ce-au făcut și s-au distrus ca specie. Autorul consideră că scenariul nu-i deloc improbabil, dar să lăsam deoparte ce crede autorul, că nu asta ne interesează în această recenzie. După dispariția oamenilor, viața pe pământ își continuă cursul firesc, ceea ce-i o palmă pe obrazul palid al orgoliului umanității. În timp ce viața-și continuă cursul, evoluția își face treaba pe care i-a trasat-o neodarwinismul. Și cimpanzeii evoluează și-ajung să fie insuportabil de inteligenți. Mai mult încă, râde cu sadism Roger Caillois presărând sare pe rană, cimpanzeii sunt și înțelepți.
Ca toți înțelepții, cimpanzeii stau seara la gura sobei și le spun povești copiilor. Printre aceste povești se numără și mitul omului. Mitul omului spune că, în trecutul îndepărtat, pe pământ trăiau niște ființe monstruoase, care semănau un pic cu cimpanzeii, numai că erau ceva mai mari și, horribile dictu, lipsite de păr. Oamenii, zice Roger Caillois că zic cimpanzeii, trăiau aglomerați în bande și-și treceau timpul vânând bucățele de hârtie și dormind. Mitul mai spune că oamenii, ca să vâneze mai bine bucăți de hârtie, inventau tot felu de tertipuri și mașini, ca mașina de curățat cartofi, care l-a umplut de bani pe inventatorul ei. Încurajați de isprava inventatorului mașinii de curățat cartofi, oamenii-au început să se pună pe inventat, și-au ținut-o tot așa până când Gavagai s-a săturat și-a inventat mașina de distrus umanitatea. Și Gavagai a apăsat pe un buton negru, pe care scria cu alb „ș”, și a distrus umanitatea. Mitul omului este deci un mit despre Gavagai. Dar Gavagai nu e numai om, ci și Dumnezeul ales al Nepalului. Din această simplă constatare ne dăm seama că cimpanzeii erau, adică vor fi, și foarte ironici.
Morala mitului omului, după cum spune Roger Caillois c-ar crede cimpanzeii, este să nu inventezi prea mult, că de la asta ți se poate trage sfârșitul. Mitul omului este povestit de părinții-cimpanzei copiilor lor pentru ca aceștia să stea cuminți și să respecte tradițiile.
Fotografie de owenbooth.