gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Îndrumar pentru viața la birou

Tom Hodgkinson, Ghidul leneșului. Mic tratat pentru leneși rafinați (How to Be Idle), București, Nemira, 2006

Îndrumar pentru viața la birou

Putem spune, fără teama de a fi suspectați de exagerare, că lucrarea lui Tom Hodgkinson este o veritabilă sărbătoare a spiritului. După ce am fost învățați, de la Engels încoace, că munca a transformat maimuța în om, descoperim cu bucurie că se mai găsește cineva care să facă eulogia după-amiezilor în care Pisicu se joacă cu o bomboană Mozart, iar noi stăm întinși pe canapea, scriind alene o recenzie.

Contrar eventualelor așteptări ale publicului cititor, Tom Hodgkinson refuză să intre în dialectica marxistă. Leneșul său este departe de a fi o maimuță care își trece zilele cu coada încolăcită în jurul unei ramuri și legănându-se cu capul în jos. Dimpotrivă, leneșul lui Tom Hodgkinson este om, în deplinătatea calităților sale umane.

Autorul pleacă de la constatarea că oamenii sunt condiționați de societate să fie activi. Activi fiind, oamenii merg la ședințe, fac credite, își cumpără casă-n rate și mașină-n leasing și uite-așa le trece viața pe sub nas, ca o muscă pe lângă botul unei pisici adormite. Tom Hodgkinson își propune, prin această carte-manifest, să trezească pisica și să-i dea un impuls ca să prindă musca.

Din nefericire, și spre veșnica îndurerare a cititorilor, autorul a fost cuprins de lene și n-a mai avut chef să ne arate calea. Pisica continuă să doarmă, lenevind toată ziua, iar noi suntem condamnați la viața noastră activă, învârtindu-ne-n jurul cozii pe la ședințe și bănci.

Fotografie de Stuck in Customs