gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

Sfârșit de capitol

Sfârșit de capitol

Gavagai stătea sprijinit în cotul stâng și scria despre el (însuși) ca despre un personaj. La început se gândise să scrie despre niște personaje veritabile, bunăoară despre Matilda, dar i s-a părut că rezultatul ar fi cam sec. [Matilda, ca să vă convingeți, știa să facă dulceață de trandafiri, iar în momentul pe care l-ar fi descris Gavagai era pe punctul de a-și inventa o fantasmă cu o sferă mică de sirop.] După aia a vrut să scrie ceva amuzant, cu o oglindă, dar n-a găsit de cuviință s-o facă. Între două-mbucături s-a hotărât să scrie despre el (însuși) și-a început textu-ăsta.

După ce a scris primul paragraf, Gavagai s-a scărpinat în barbă și-a început să deseneze cercuri concentrice. Încerca să reprezinte grafic locul în care se afla, anume un autor care se descrie în timp ce-și imaginează că este un personaj care-și închipuie că este autorul autorului inițial, dar să nu-i spuneți că v-am spus, c-ar fi în stare să mai deseneze un cerc (Gavagai e lipsit de talente-n general și în special de talentul de a desena cercuri).

Când a ajuns la ultimul paragraf, lui Gavagai i s-a făcut rușine de ce scrisese. A luat foaia cu cercuri concentrice și și-a pus-o pe piept, ca să reprezinte chipurile o țintă. Apoi a șters jumătate de frază despre un pluton comandat de el (însuși), a realizat că se chinuie degeaba și a închis stiloul.

Sfârșit.

Cântărirea inimii în papirul lui Hunefer, Cartea morților. Imagine de pe Wikipedia.