gavagai.ro

Muzeul Dumnezeului ales al Nepalului

De ce mă părăsesc femeile

De ce mă părăsesc femeile

Femeile din viața mea au fost unice în cele mai multe dintre aspecte, dar au posedat în devălmășie trăsătura de a mă fi părăsit. Toată ziua bună-ziua mă părăseau. Iar io habar n-aveam de ce.

De regulă, faptul că multe persoane diferite fac același lucru (în același fel) trădează o anumită conformitate de opinii, sau un acord în ce privește motivațiile. Constatarea asta m-a cam pus pe gânduri. Pot înțelege că oamenii taie pâinea transversal și nu longitudinal pentru că așa le vine, dar nu înțeleg cum de s-a brodit să fiu atât de părăsit. Pentru care temei?

Poate, m-am gândit, există o conspirație. Natura, ca să nu-i zic altfel, s-a gândit în mintea ei să facă să fiu părăsit. Poate că nu vrea să mă lase să mă reproduc (ar fi îngrozitor să mai apară un Gavagai pe lume, totul s-ar prăbuși în ruină); sau poate că vrea să-mi dea ocazia de a mă folosi din plin de resursele creative pe care le-a îngropat în mine și s-a simțit datoare să mă ferească de distracții.

În continuarea șirului de gânduri, am încercat să-mi amintesc care sunt motivele invocate de femeile care mă părăsesc; că poate motivele or ține de mine. Demersul poate părea firesc unei persoane care nu sunt eu. Persoanele care nu sunt eu au o modalitate bizară de-a fi. Sunt imperfecte, conștiente de lucrul ăsta, și dornice de a se îmbunătăți. Pentru ele e normal să creadă că poate a fost vina lor că au fost părăsite. Io, pe de altă parte, sunt făcut din altă făină. Am o modalitate foarte firească de-a fi. Sunt perfect, inconștient și lipsit de dorințe. Și-aici mi s-a oprit gândul, c-am început să mă contemplu.

După o vreme, când am simțit că mă umplu de mine, am avut o revelație: „Tiii, mi-am spus, să știi că de-asta mă părăsesc femeile. Pentru că sunt perfect, inconștient și lipsit de dorințe. Lucrurile-astea pot părea înspăimântătoare unei persoane care nu sunt eu. Ba încă mai rău, le poate interpreta greșit. Poate să creadă, așa cum au crezut toate femeile care m-au părăsit, că sunt nepăsător. Și insuportabil. Da, asta trebuie să fie.”

Persoanelor care nu sunt eu le par într-adevăr nepăsător. Ele nu fac distincția între „a nu-ți păsa” și „a nu arăta că-ți pasă”. Dar, între noi fie vorba, a nu face efortul de a arăta că-ți pasă tot nepăsare se cheamă. Și faptul că nu sunt conștient de asta e de-a dreptul insuportabil. Dacă n-aș fi eu însumi, n-aș vrea să am de-a face cu mine.

Munch, Seară. Melancolie. Imagine de pe Wikipedia.