Astăzi, de ziua scrisului de mână, am distribuit pe Facebook o postare din 2018. Am zâmbit și mi-am văzut de treburi. Îmi făcusem datoria, luasem notă de ziua internațională a scrisului de mână.
Trăim într-o lume în care „a lua notă” înseamnă o angajare semnificativă. 80% din viața mea internă însemnă să iau notă de lucruri. Cutremur în Haiti, foamete în Mozambic, refugiați… :(
Chiar și acum trei ani, când luarea de notă fusese însoțită de efortul redactării unei notițe pe Facebook, nu făcusem decât să încerc să explic și să deplâng starea precară a scrisului de mână. Nici măcar nu remarcam că ceva care primește o zi internațională este fie obiectul unei mari nedreptăți, fie un lucru demn de comemorat, deci mort sau pensionat.
Scrisul de mână este totuși o practică vie, cu o piață anuală ce însumează un număr de dolari, cu obiecte de dorință și cu satisfacții inestimabile. Dacă vă tentează să o explorați, să vă bucurați sistematic și temeinic de conducerea peniței pe hârtie și nu știți de unde să începeți, vă pot oferi două răspunsuri.
Răspunsul scurt este: de oriunde. Luați un pix, o foaie albă sau un caiet ori agendă și scrieți. Scrieți cel puțin zece minute, orice, oricum, oricât de nesemnificativ. Observați cum lucrurile pe care le scrieți capătă coerență, pe măsură ce calitatea caligrafică se estompează în încercarea condeiului de a ține pasul cu gândurile.
Răspunsul lung se referă la instrumentar, o listă de stilouri, cerneluri și hârtii care fac din scrisul de mână o bucurie pură.
Stilouri
Stilourile copilăriei erau cumplite. Curgeau, scriau prea gros sau deloc, îți albăstreau degetele cu cerneală sau cu vânătăi, pentru petele de pe caietul de teme. Astăzi însă, ca urmare a transformării societății multilateral-dezvoltate în societate de consum, avem acces la stilouri minunate și ieftine. Lista următoare va cuprinde numai stilouri ieftine și bune, destinate scrisului, care nu au pretenția de a semnala statutul social sau reușita profesională.
Cel mai bun stilou ieftin de pe piața autohtonă este Faber-Castell Loom. Penița este din oțel, cu vârful lustruit până la perfecțiune. Alunecă bine pe orice tip de hârtie, cu ușurința unui patinator olandez. Folosesc un Loom cu peniță fină (F) și unul cu peniță extra fină (EF). Dacă scrieți mare, s-ar putea să preferați o peniță M (medium). Stiloul se găsește pe mai multe situri și costă între 100 și 150 de lei. Grip-ul (partea stiloului pe care o apucă degetele) este destul de alunecos, dar nu într-atât încât să facă instrumentul inconfortabil. V-aș sfătui să luați și un convertor pentru cerneală, tot de la Faber-Castell (sunt incompatibile cu cele universale).
Mențiunile onorabile de pe piața autohtonă sunt Lamy Safari (se găsește peste tot, online și offline, la cca. 100 de lei), Pilot Metropolitan (80-120 de lei, în funcție de magazin) și TWSBI Eco, un stilou taiwanez cu piston și rezervor uriaș (180 de lei meritați).
Dintre stilourile pe care le puteți comanda direct din China, vă recomand cu cea mai mare căldură Moonman M2, un stilou transparent, cu rezervor mare, care se umple cu pipeta. Costă puțin peste 20 de dolari și m-a entuziasmat așa de tare că am scris o recenzie pe situl de pe care l-am cumpărat. Sau orice alt stilou de la Moonman ori PENBBS, nu veți regreta. La fel de călduros vă recomand Wing Sung 698, un stilou cu piston, care costă tot vreo 20 de dolari.
Pe piața autohtonă ar trebui să evitați stilourile Parker (nu au reușit să producă nimic decent sub 150 de euro), iar dintre cele chinezești, feriți-vă de Hero (stilourile copilăriei, produse inițial sub licență Parker) și de Jinhao (au fost populare în urmă cu câțiva ani, dar acum există opțiuni mult mai bune).
Cerneală
Întâi de toate, cumpărați un convertor de cerneală! Cerneala din rezerve este oribilă, sau, în cazurile fericite, banală. Rezervele se termină tocmai când lumea ți-e cât de cât dragă, se rătăcesc prin sertare, pot ajunge în colții pisoiului sau în oceanul plantar… Un convertor, pe de altă parte, e rezervorul din tocul lui Petrache Poenaru, esența inventivității românești.
Dintre cerneluri, vă pot recomanda Pelikan, Lamy, Parker ori Faber-Castell. O călimară de cerneală decentă costă 25-60 de lei. Dintre cernelurile mai scumpe, cel mai mult îmi place gama Iroshizuku, produsă de Pilot. Se vinde la preț de parfum (100-150 de lei pentru 50 ml), dar nuanțele sunt deosebite.
Hârtie
Hârtia potrivită pentru stilou și cerneală este densă (80-90 g/m2). Hârtia poroasă (60-70g/m2) va aborbi prea multă cerneală, scrisul va fi vizibil pe verso, iar experiența scrierii neplăcută. Cele mai bune caiete sunt produse de Clairefontaine (90 g/m2) și Rhodia (80 g/m2). Prețurile pornesc de la 10 lei (caiete de 48 de file). Singura alternativă mai ieftină care merită pomenită este hârtia Oxford. Dacă preferați să scrieți pe foi albe, de xerox, căutați o hârtie de aceeași densitate, 80-90 g/m2.
Feriți-vă de agendele și carnețelele scumpe. e.g. Moleskine, sunt făcute pentru creion sau cărbune, nu pentru cerneală și stilou.
Sper că recomandările de mai sus v-au fost fost de folos; mie, oricum, mi-a plăcut să le scriu.
PS Principala problemă a scrisului de mână este asocierea cu școala. Pentru cei mai mulți dintre noi, școala a fost o experiență neplăcută, iar când am reușit să o terminăm nu am mai vrut să auzim de cretă, clopoței și stilouri.
Caligrafia lui Zhang Xu. Imagine de pe Wikipedia.