Despre

gavagai

La început a fost cuvântul. Și cuvântul era "gavagai" și "gavagai" era cuvântul ales de Quine pentru a introduce in filosofie problema dublei indeterminari a traducerii (detalii).

Mai târziu a fost personajul. Și personajul era "gavagai m'bo", și "gavagai m'bo" era personajul pe care-l construisem pentru a condimenta o carte care-ar fi trebuit să se numească Noua revoluție științifică (vreo două-trei texte din ea au supraviețuit pe situl ăsta).

Apoi a fost fraza, și fraza era "Într-o dupa masă de sâmbătă, spre marea lui stupoare, gavagai a fost ales Dumnezeul Nepalului." Era o după-masă de sâmbătă din vara anului 2006 (12 august). Am luat stiloul și o foaie albă și am scris fraza fără să-mi pot imagina ce avea să urmeze. După ce am scris-o, am început să mă gândesc la consecințe. Spre seară aveam structura unui roman.

Romanul nu a fost și nu va fi scris niciodată, însă proiectarea lui mi-a oferit ceva mai prețios: un gavagai capabil să scrie propriile sale texte.

Un roman este un construct închis, fixat, prizonier în cochilia lui, și nu poate lăsa în urmă decât alterități discursive și dâra argintie a exegezei. O voce auctorială, pe de alta parte, este dinamică și vie, și liberă, deschisă prefacerilor, proteică. Un roman este o sferă parmenidiană, iar o voce auctorială – un paradox heracliteean.

În conștiința publică, gavagai a fost – și probabil că va rămâne – Dumnezeul ales al Nepalului. Pentru mine este însă o voce pe care o rog frumos să-mi spună povești.

Despre gavagai.ro

Acest site s-a născut pe 29 august 2006. Scopul său era să mă ajute să ofer niște texte și să primesc feedback.

Textele pe care le scriam nu erau înțelese întotdeauna e persoanele din anturajul meu. Bănuiesc că aveau mare dreptate atunci când nu le înțelegeau, obișnuiam să scriu niște chestii obositoare și pline de referințe criptice ori aluzii care nu însemnau nimic pentru alte persoane care nu aveau creierul meu. Lectura acelor producții trebuie că era un exercițiu tare frustrant. Luând nota de acest fapt întristător, si profitând de faptul că tocmai îmi fabricasem o nouă voce narativă, am găsit că e nimerit să-mi supun producțiile atenției unui public mai numeros.

Vreme de câțiva ani, gavagai.ro a funcționat ca blog. A fost un organism viu, înconjurat de o comunitate activă și serenă, care a știut ce să facă pentru a mă determina să explorez ungherele cele mai neașteptate ale vocii lui gavagai. A fost o aventură deosebit de plăcută și regret că n-am avut puterea s-o urmez.

În prezent, gavagai.ro s-a resemnat să fie doar un muzeu. Încleștat în liniște, bântuit de ecouri, aseptic și acontextual.

Omul din umbră

După cum desigur nu știați, numele meu este mijomir mecu. Prietenii și cunoscuții îmi spun mio. V-aș spune câte ceva despre mine, dar mă tem că nu prea am ce. Lucrurile care-mi par demne de-a fi spuse ar fi lipsite de interes pentru voi, iar cele care v-ar interesa probabil că m-ar face să mă simt stânjenit.

Colophon

Judecățile noastre estetice – mă refer la cele sincere, emise când suntem numai noi înșine de față – pornesc întotdeauna de la raportul dintre ideile transmise de o operă și propriile noastre prejudecăți ori seturi de credințe. Dacă în acest raport există armonie, opera ne place. Și viceversa.

Aplicând acest principiu unei situații particulare și fericite, prin aceea că întrunesc dubla calitate de creator și judecător al operei, pot afirma fără teama de a vă ului că scriu niște texte foarte bune.

Această judecată antrenează o sumă de consecințe, printre care exigențele referitoare la modul de prezentare și transmitere: având de-a face cu niște texte foarte bune, nu le puteam transmite decât folosind cele mai bune tehnologii și instrumente, în măsură să genereze atașamente afective. A le trece în revistă este o datorie de care mă achit cu cea mai mare plăcere.

i. Infrasctructura

gavagai.ro locuiește într-un VPS de la Linode, într-un datacenter din Newark, New Jersey, USA. Linode e un hotel de lux în care mă simt ca acasă; îmi permite sa mă folosesc de o bucată dintr-o mașină ca de propriul meu computer și îmi oferă tot confortul, banda și viteza de procesare de care aș putea avea nevoie. VPS-ul este animat de Debian, o distribuție GNU/Linux solidă și conservatoare, ca o stâncă de granit, ca o fundație pe care poți construi cu încredere. Serverul web care vă trimite aceste pagini este Apache. Mi-a fost alături foarte multă vreme, mi-a iertat aventurile cu alte servere și mi-a arătat că are nevoie doar de configurația potrivită pentru a-mi oferi și stabilitatea pentru care este cunoscut și performanțe comparabile cu cele ale concurenților săi mai tineri.

ii. Back end

Conținutul gavagai.ro este stocat într-o bază de date Postgres. Postgres a evoluat dintr-un proiect academic (de unde respectul pentru standarde) și se folosește cu precădere în aplicații masive sau critice, în care integritatea datelor este vitală. Io folosesc Postgres din pedanterie și snobism. Codul acestui site este scris în Python, un limbaj clar, flexibil, puternic și elegant, cu care trăiesc o idilă perpetuă. Noul gavagai.ro este construit pe framework-ul Django, care vine, la fel ca și limbajul în care este scris, cu o sumedenie de baterii incluse. CMS-ul pe care rulează situl a fost scris de mine, într-o după-masă de sâmbătă și câteva sute de linii de cod.

iii. Front end

HTML5, CSS3 și foarte puțin raw JavaScript. Markup-ul suportă specificațiile WAI-ARIA (care ajută screen reader-ele să se orienteze în pagină și fac conținutul accesibil vizitatorilor nevăzători) și microdate (schema.org, care fac conținutul accesibil roboților și extratereștrilor), iar foaia de stil oferă aceeași experiență de utilizare indiferent de mașina de pe care accesați situl (telefon, tabletă, laptop, desktop)

iv. Tipografia

Textele expuse în acest muzeu sunt setate cu Palatino (Linotype), 100%/1.5em/37em.

Palatino este o familie liric-modernistă, desenată de Hermann Zapf; posedă o sumedenie de trăsături paradoxale. Formele sale coboară până în Renaștere (motiv pentru care Palatino este considerat adesea – în mod greșit – un Old Style învecinat cu garaldele din clanul Garamond), dar această incursiune în trecutul tipografic este mai degrabă o manifestare a nostalgiei, pe care Zapf o include într-un raport subtil și tensionat cu starea prezentă și postmodernă a lucrurilor ce i se ofereau privirii. Axa și contrastul minusculei "o", sau suspensia majusculei "P", ori aroganța lui "m", delicatețea asertivă din aspectul textului, jocul ironic al referințelor (un soi de intertextualitate a formelor) ne arată că Palatino și gavagai scriu la fel.

Pentru heading-uri am ales Optima, o familie humanistă la fel de paradoxală, desenată de același Hermann Zapf.

Palatino și Optima au fost alegerile naturale pentru a îmbrăca aceste texte.

gavagai.ro NU stochează cookies în browserul tău.

gavagai.ro NU stochează date personale care pot conduce la identificarea ta (nume, adrese email, numere de telefon, etc).

gavagai.ro NU folosește niciun serviciu extern care ți-ar putea monitoriza activitatea pe site (nici Google Analytics, nici fișiere servite de pe serverele altor entități, nici butoane social media).

Serverul web ține un jurnal cu toate cererile pe care le primește. În acest log sunt scrise date despre computerul/telefonul tău (adresa IP, browser-ul folosit) și despre activitatea ta pe site (modul în care ai ajuns aici, paginile pe care le accesezi, data accesării). Aceste informații sunt generice și nu pot fi legate în vreun fel de persoana ta. Datele stocate de server sunt confidențiale și nu vor fi înstrăinate unor terți – cu excepția situațiilor în care îmi sunt solicitate de autorități, iar solicitarea este însoțită de un mandat judecătoresc, sau a situațiilor în care mă adresez eu însumi autorităților, pentru a denunța utilizări inacceptabile ale acestui site.